לפני כל מבחן בגרות או מתכונת באזרחות, דואג המורה גל בובר, שסיפורו פורסם במדור הדיגיטל של מאקו, לעלות ללייב בערוץ הטיקטוק שלו. במהלך הלייב, גל פוגש את התלמידים שלו ותלמידים רבים אחרים מרחבי הארץ, עונה על שאלות לקראת הבגרות ומרגיע לא מעט את העצבים הרופפים של התלמידים שחיכו לבגרות במשך תקופה ארוכה.
גל לא לבד. בשנים האחרונות, מאז פרוץ הטיקטוק לחיינו ולאחר תקופת הקורונה שהושיבה את התלמידים בבית מול מסך המחשב או הטלפון, הפכה הרשת החברתית הצעירה בעולם למקום מושבם של לא מעט מורים, שמבינים שזו השפה העיקרית שתלמידיהם מבינים.
באמצעות שידורים ושיח ישיר עם הילדים, הסברים וצ'אט לייב, יכולים המורים לתקשר, לענות על שאלות, להפוך לכתובת לדילמות וקשיים בלימודים וגם ללמד את הילדים בשפה שלהם. השימוש באפליקציית טיקטוק במסגרת הכיתה גם עונה על הדרישה הגוברת מצד המערכת לשילוב טכנולוגיה בהוראה.
קשובים למורה יותר מתמיד
במאמר שפורסם במגזין הדיגיטל האינטרנטי Spaces חקרו הכותבים את תופעת המורים העושים שימוש בתופעה. כל המורים שרואיינו לכתבה סיפרו על תגובות מפתיעות של הילדים. חלק מהמורים תיארו איך בזכות סרטון הסבר אחד על נושא לימודי מסוים הצטרפו כעוקבים מאות אלפי תלמידים מכל רחבי ארצות הברית שהגיבו, שאלו שאלות ואפילו החמיאו למורים כשהם מכנים אותם "כוכבי רשת".
עבור רוב המורים שרואיינו למאמר, זו לא הייתה המטרה הראשונית. רובם פשוט הבינו עובדה אחת פשוטה: דרך הטיקטוק הם יכולים לתקשר עם התלמידים בשפה שלהם, להעביר להם מסר פשוט בזכות פעולה מהירה כמו הוספת כתוביות לסרטונים או מענה לתגובות, ולעודד סקרנות ושיח על נושאים שבכיתה נותרים אפרוריים ולעיתים חומקים מתשומת הלב של הילדים.
המורים תיארו איך בראש ובראשונה הם יוצרים שיח ישיר עם התלמידים דרך תגובות ומענה לשאלות. המורים הופתעו ממספר השאלות שהופנו אליהם ועודדו את הסטודנטים לשיח פתוח ומפרה על נושאים שונים באמצעות שאילת שאלות שמפתחות את הדיון ועידוד התלמידים לספר על החיבור שלהם לנושאים כאלו ואחרים.
בנוסף, חלק מהמורים עודדו את התלמידים להשתמש בתגובות מצולמות, שסייעו להביע את המסר בקלות. על שאלות לימודיות ענו המורים גם הם באמצעות סרטונים.
משתמשים בטיקטוק כאתגר יצירתי
מורים אחרים עושים שימוש בטיקטוק כדי לעודד מחקר ולמידה עצמאיים, לצד זאת השימוש באפליקציה תורם לפיתוח דמיון, ביטוי אישי ויצירתיות אצל מורים מסוימים. מורה לספרות למשל, הזמינה את תלמידיה לצלם סרטון ולספר על הספר שקראו בכיתה ולציין את הנקודות שנגעו בהם יותר מכל.
אותה מורה הסבירה כי עודדה את הילדים לצלם סרטון כיוון שלא כל הילדים יכולים להיות כותבים מצוינים ולסכם את הנקודות העיקריות בקלות. באמצעות האפשרות להקליט ולהעלות סרטון, להשתמש בפיצ'רים כמו הוספת כתוביות לסרטונים עם הסברים אישיים או מוזיקה שהם אוהבים, התלמידים הצליחו לבטא את עצמם לא רק בכתיבה, אלא גם בעל פה כשהם נותנים דרור ליצירתיות ולדמיון שלהם.
עוד ציינה המורה כי השימוש בטרנדים של טיקטוק, מוזיקה מסוימת שהיא פופולרית ברשת החברתית ושאר הפיצ'רים המוכרים, מסייע לה להציע לתלמידים למידה אחרת, עצמאית ויצירתית, על נושאים שלא תמיד מקבלים את מירב תשומת הלב בכיתה.
פרויקטים מיוחדים וערוצים בית ספריים
במאמר שפורסם באתר CHC האמריקאי, המאגד נושאים של טיפול רגשי ומנטלי בילדים ובמבוגרים, ועסק בהשלכות הלמידה באמצעות טיקטוק, תואר כיצד בבית ספר מסוים הוקם פרופיל בית ספרי בטיקטוק שלתוכו יצרו תלמידים תוכן במסגרת פרויקטים מתחלפים.
יצירת הסרטונים אפשרה לתלמידים לא רק לבטא את דיעותיהם ותובנותיהם על נושאים לימודיים שונים, להיות יצירתיים באמצעות הוספת כתוביות לסרטונים אייקונים או מוזיקה מסוימת, אלא גם להרגיש חלק מקהילה יצירתית שמשתמשת בפלטפורמה של טיקטוק לצורך למידה ושיתוף דעות.
השימוש בפלטפורמה בפיקוח בית ספרי אפשר לתלמידים שסובלים מהפרעות קשב וריכוז, בעיות חברתיות, קשיים לימודיים או קשיי ביטוי לבטא את עצמם בדרך שונה, לספר על עצמם ועל חייהם בהקשר לנושאים שונים ולהרגיש חלק מהקהילה, דבר שלא הצליחו להרגיש בתוך המסגרת הבית ספרית הקלאסית.
בבית ספר בארצות הברית שבו השימוש בטיקטוק הפך לחלק מתוכנית הלימודים, הוצעה לתלמידים האפשרות להכין פרויקט גמר בחלק מהמקצועות הלימודיים ולהעלות את הפרויקט המצולם, כסרטון וידאו, לטיקטוק. המורים והחברים לכיתה צפו בסרטונים והציון שקיבלו התלמידים ניתן להם על סמך החשיבה היצירתית, התוכן שיצקו לסרטון ופרמטרים נוספים.
טיקטוק ככלי מחקר
אחת הדרכים להשתמש בטיקטוק בתוך המרחב הכיתתי היא ליצור דרכו מחקר והשוואה בין דעות לגבי נושאים פופולריים שונים. כך למשל הילדים קיבלו אישור מיוחד לפתוח את הטלפונים הניידים ולהשתמש בטיקטוק כדי לחקור דעות שונות על נושאים אזרחיים וחברתיים. התלמידים צפו בסרטונים של משפיעני רשת שונים, שביטאו את דיעותיהם לגבי נושאים הנלמדים בתוכנית הלימודים בארה"ב, תמצתו את הדעות השונות ונשאלו עם מי הם מסכימים או לא מסכימים.
הדיון שנוצר בכיתה בעקבות המחקר בטיקטוק אפשר להשמיע מגוון רחב של דעות שלא היו באות לכדי ביטוי בסיטואציה של דיון כיתתי רגיל. התלמידים נחשפו לנקודות מבט שונות על אותו הנושא דרך מחקר פשוט בתוך האפליקציה.
טיקטוק ככלי לימוד והוראה, מספק מרחב פתוח ועדכני ללימוד נושאים רבים ומגוונים. עם זאת, חשוב לציין וללמד את התלמידים גם את הצד השני של הפלטפורמה החברתית, איך מתנהגים בה, איך מסננים תכנים וכיצד לשמור על איזון ופרספקטיבה בריאים. כך הופכת הפלטפורמה לכלי מצוין לביטוי ולמחקר לימודי.